2015. május 5., kedd

10 olyan tippet adunk amit kezdő dj-ként érdemes megfogadnod, rutinos dj-ként pedig érdemes végiggondolnod. Nem ez 10 legfontosabb amit tudnod kell ha zenéket szeretnél játszani, de érdemes lehet megfontolnod őket. Ha csak egy tippünk is segít a munkádban, már megérte elolvasni. A bejegyzés alatt további jótanácsokat várunk tőled a hozzászólásokban. 


1. Legyen nálad papír és toll!


Felírótömb és 2-3 golyóstoll. Ha nincs papírod, kérj a pultból, vagy az üzletvezetőktől. Sokszor nem érted, nem hallod, hogy mit kér a vendég. Ha a telefonjába írja be és úgy mutatja, azt el fogod felejteni. Nem csak zenei kéréssel jöhetnek, de üzenetet is be kell néha olvasni, amit jobb, ha leírnak.


2. Legyen névjegykártyád!


Sosem tudhatod, hogy mikor lép oda valaki hozzád aki szeretne meghívni zenélni a saját rendezvényére, klubjába. Legyen nálad névjegykártya, mert nagyon ciki ilyenkor papír és toll után kapkodni, lefirkálni valamit.


3. Fél óra, az pont jó.


Zenét kér a vendég és azt kérdi, hogy mikorra várható. Ha esélyét látod, hogy lejátszd, akkor mondd, hogy fél órán belül lesz. Ez az az idő intervallum amit a vendég még tolerál, de nem kell azonnal betenned. Elő tudod készíteni a műsort a kívánságához, vagy ha elfelejted lejátszani, az is bocsánatos bűn lehet. Talán Ő is elfelejti, kimegy a teremből, átmegy egy másik terembe, hazamegy, …stb. Sok minden történhet fél óra alatt. Legrosszabb esetben visszajön háromnegyed óra múlva és számonkéri rajtad.


4. Ha bakizol ne verd nagy dobra!


Ha elrontasz valamit, ha leromlik valami, sose mondd be a mikrofonba. Ha valaki lerántja a lemezjátszót és repül minden az más kérdés :)

Egy rossz keverést, vagy egy véletlenül elindított zenét ne konferálj be! Ezzel csak felhívod rá a figyelmet és még az is tudni fogja aki amúgy észre sem vette. Ha hibáztál, korrigáld, és viselkedj úgy, mintha mi sem történt vona.


5. Használj füldugót!


Ha nem te vagy az aktív dj jobb, ha hangtompító füldugót használsz. Számtalanszor előfordul, hogy még, vagy már nem te zenélsz, és bent állsz a pultban. Jön a vendég és kérni egy számot, mire Te odahajolsz hozzá és olyat üvölt a füledbe, hogy leszakad a fejed. A mai zajvédő dugók, már olyan diszkrétek, hogy alig látszanak. Mivel Te folyamatosan zenével foglalkozol, a klubban állandó terhelésnek van kitéve a dobhártyád, ezért jobb, ha véded. Hidd el, ez nem vicc. Nekem már volt részleges dobhártya sérülésem. Egy évig tartott, mire begyógyult. Folyamatosan sercegtek a magas hangok a fülemben. Nem játék.


potmeter


6. Legyen mentő zenéd!


Mindig legyen B terved. Ha nem jön be egy zene, és ürül a táncparkett, akkor ne hagyd, hogy ellaposodjon a hangulat. Tudd, hogy mik azok a zenék amikkel bármikor összeránthatod a népet. Persze, azt mondják, hogy nem is jó dj az aki nem üríti le legalább egyszer a táncparkettet, mert az a dj nem kísérletezik, nem merít a zenéiből elég szélesen.


7. Tartsd tisztán a dj pultot!


A halálom volt amikor a dj úgy kevert, hogy a kezében a cigivel a keverőn támaszkodott. Szerencsére ma már nem lehet dohányozni a klubokban, de még ma is előfordul szabadtéri rendezvényen ez a látvány. Finom észrevehetetlen hamupor száll bele a keverő potméterébe, ami azután kinyírja a technikát. Azért mert a klubé a cucc és nem a tiéd, még érdemes vigyázni rá, mert ha cserben hagy, akkor Te fogsz beégni a műsorban.

A takarító személyzet a legtöbb klubban ritkán látogatja a dj pultot. Hozzá sem nyulhatnak a tehnikához. Ha nincs egy lekiismeretes technikus aki tisztán tartja azt, akkor ne legyél rest és néha töröld át egy nedves ronggyal. A technikus pedig nem csicska, úgyhogy a műsorodat követően az üres poharakat, papírcetliket, üvegeket és egyéb szemetet távolítsd el magad után. Tiszteld meg az utánad következő dj-t azzal, hogy rendet hagysz magad után. Egyrészt jobb érzés tisztaságban, rendben dolgozni, másrészt jobban átlátod a pultot, hogy ne felejts ott semmit távozáskor.


8. Mosolyogj!


Nem azt mondom, hogy a plafonról kell lógnod, hogy a dj pult tetején kell ugrálnod, de legalább csinálj úgy, mintha élveznéd. Tudom, valójában élvezed amit csinálsz, de ez látszon is rajtad. Annyira koncentrálsz, hogy ügyesen keverj, hogy elfelejted miért vagy ott. Azért, hogy szórakoztasd az embereket. Ez pedig unott faarccal nem fog menni. Két keverés között emeld fel a fejed, mozogj a pultban és mosolyogj, tapsolj, nevess, ragadd magaddal a közönséged!


9. Legyen egyéniséged!


Nem az a probléma, ha ugyan azokat a zenéket játszod mint mások, hiszen az adott stílusban mindig ugyan azok a slágerek. (bár erről külön lehetne beszélgetni) A baj akkor van, ha semmi egyénit nem viszel bele. Ha nincs a sok tucat zene között olyan ami rád jellemző, ha nincsenek egyéni keveréseid, olyan technikai, vagy zenei megoldásaid amiket csak tőled hallani.

Akik zeneszerkesztő programokkal is dolgoznak könnyebb helyzetben vannak, mert több előre elkészített saját megoldással tudnak élni. A saját zene készítésétől a különböző masupokig. Ha nem értesz az ilyen programokhoz akkor sem kell elkeseredni, rengeteg egyedi zenét találsz az interneten. Ez viszont rengeteg időt és energiát vesz igénybe. A zene beszerzésére időt kell szánni még ma is. Ma talán még inkább mint régen amikor az aktuális slágereket egyszerűen megvásároltad. Ma olyan mennyíségű zenéből kell leválogatni a saját anyagod ami nem kis kihívást jelent.


10. Légy nyitott a technikai újdonságokra!


Ha hiszed, ha nem, néhány év múlva már nem kazettáról, bakelitről, vagy cd-ről, de pendrive-ról is elavult lesz diszkózni. Semmi nem tart örökké. A diszkó szakma szépsége, hogy nem csak zenében, de technikában is folyamatosan megújul. Nem könnyű átállni egyik adathordozó formátumról a másikra, de nyitottnak kell lenned rá, mert a divatot Te diktálod.


Köszönjük, ha megosztod:



Az eredeti cikket képekkel, videókkal itt találod:
10 Dj Tip nem csak kezdőknek

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Iratkozz fel az RSS csatornánkra! Kövess a Twitteren!