2015. május 26., kedd

Te melyik dj típusba tartozol, vagy tartoznál? Be lehet kategorizálni egyáltalán a dj-ket?  20+1 dj akik közül lehet, hogy valakire ráismersz. Ha van köztük ilyen, akkor küldd el neki! Komolyan venni ne tessék, akinek nem inge, ne vegye gatyára. :)


1. A sztár dj


Heti több, hétvégén naponta több fellépést is bevállal. Fellépéseit igyekszik úgy leszervezni, hogy egy országjáró úton több helyszín is útba essen. Technikusa beszereli az eszközeit, amíg Ő a tulajdonossal egyeztet. Fellépése előtt nem nagyon vegyül a közönséggel. A szettje végén még marad egy-két fotóra, aláír néhány autógrammot, de már rohan is tovább a következő helyszínre.

Hétköznap interjúkat ad és fotózásokra jár. Saját rádió, vagy TV műsora van, mert ezek biztosítják számára a legnagyobb ismertséget.

dj-kozonseg

2. A kezdő dj


Warmup dj-ként dolgozik egy menő klubban a rezidens mellett. Olykor leesik neki egy-két önálló buli. Folyamatosan bújja a zeneletöltő oldalakat, és gyűjti a pénzt, egy komolyabb dj eszközre. Munkahelyén (vagy iskolájában) átvegetálja a hetet és az élteti, hogy várja a szombat éjszakát amikor ismét elkezd dübörögni a buli.

3. Az érdeklődő


Használtan vásárolt egy olcsó kontrollert és az otthoni számítógépen gyakorol. Az iskolában már csinált egy-két bulit, de nagyobb lehetőség még nem adatott meg neki, hogy közönség előtt is bemutassa tudását. Hétvégén a helyi diszkóban többet nézi a dj pultot, mint a lányokat. Zenefelismerő programjával jegyzeteli egész este a zenéket, amiket utána megpróbál letölteni otthon. Hétköznap a telefonjára letöltött dj programmal játszik és amikor becsukja a szemét látja magát a Tomorrowland színpadán sok ezer ember előtt.

mobildj

4. A profi dj


Heti több fellépése is van. Nincs is más munkája, ebből él. Profin menedzseli magát, hétköznapjait zene szelektálással, mix készítéssel, remixek készítésével, stúdiómunkával tölti. Rendszeresen lejár az edzőterembe, hogy vizuális élményt is nyújtson a közönségének. Fotózásra jár, és szervezi a saját rendezvényeit, fellépéseit.

5. A nagy visszatérő


Valamikor rutinos dj volt, de jött a gyerek, a feszített munkahely és egy időre abbahagyta a zenélést. Most visszatér, hogy megmutassa a mai fiataloknak, hogy van még benne kakaó. Idegenkedik a digitális eszközöktől. Valaha bakelitről tolta, most meg csak gombokat kell nyomogatni. Ő marad a CD-lemezeknél, az legalább egy kicsit kézzel foghatóbb.

6. A zeneszerkesztő, producer


Hétköznap a zeneszerkesztő programba temetkezik. Nyomja a remixeket, bootlegeket, saját zenéket. Otthon már komplett stúdiót rendezett be. Dj-k pörgetik a zenéit és egyre több meghívást kap a klubokból saját fellépésre. Ha tetszik, ha nem, meg kell tanulnia dídzsézni is.

Vesz egy drága mixert, és összeköti a drága laptopjával, amire vesz egy dj programot. Saját zenéi mind egy tempóban készülnek, megnyomja a sync gombot és össze is mixelte a gép. Mi ebben a bonyolult kérdezi és elindul a fellépésére, ahol már kiplakátozták a nevét.

ableton

7. A hakni dj


Hétköznap főállásban robotol, hetente egyszer átfutja a MAHASZ slágerlistát és letölti az újdonságokat. Hétvégén esküvőzik, vagy céges partikra jár. Nagy, családi autójába beférnek a haknihoz szükséges hangfalak, állványok, dj pult és a fények. A buliban nem tudsz tőle olyan régi (ismert) zenét kérni ami ne lenne meg neki a laptopján.

eskuvo-dj

8. A szkrecsmester


Egész héten gyakorol. Számára a lemezjátszó nem egy diszkózáshoz szükséges eszköz, hanem egy hangszer. Néha már begörcsöl a keze a sok gyakorlástól, de nem adja fel. Lesi az új trükköket a Youtube-on és sikál rendületlenül. Timecode vinyl-t és lemezjátszó pickup-ban tűt hetente kell cserélnie, mert nem bírják a strapát. Minden vagyonát ezekre és bakelit lemezekre költi. Egy-egy klasszikus rap lemezért vagyonokat képes kiadni, amit utána féltésből sosem játszik le a lemezjátszóján.

scratchmaster

9. A nagydumás műsorvezető


A mixelés másodlagos a számára. A zene is. A legfontosabb, hogy jól szóljon a mikrofonja és hallhassa a saját hangját. Minden szám között konferál, poénkodik (akkor is, ha nem áll jól neki), beleénekel a zenékbe. Beszólni nem lehet neki, mert minden kritikából kidumálja magát. Hihetetlen történetei vannak és lyukat beszél a hasadba. A lejátszhatatlan zenékről is meggyőzi a közönségét, hogy az mennyire námbörvan. Nem tudja megszokni, hogy nem a rádióban ül a mikrofon mögött.

nagydumas-dj

10. A remixer


Neki ami eredeti, az szar. Csak remixeket játszik. Minél felismerhetetlenebbre szétmixeltek egy zenét, annál jobb. Vadássza a különleges mixeket. Ha valami csak rádió verzióban létezik, azt nem fogja lejátszani. Külső eszközt vásárol, hogy a zenéket még tovább tudja élőben effektezni. Megállás nélkül tekergeti a potmétereket, folyamatosan beleeffektez a zenékbe. Sokszor nem lehet eldönteni, hogy elbaszott egy keverést, vagy ennyire szétcsavarta a zenét.

11. Az oldschool / retró dj


A mai zenék szerinte mind szarok. Régen még tudtak hangszeren játszani a zenészek. Kívülről fújja 70-es, 80-a évek zenéinek előadóit, a zenekarok tagjait és a megjelenési dátumokat. Ő egy élő zenei lexikon. Mindent csak eredetiben hajlandó lejátszani, a 12″-es verzióban. Kizárt dolog, hogy laptopról dolgozzon. Inkább cipeli a lemezjátszóit és a lemeztáskáit. Amikor azt kérdezi egy csajtól, hogy megmutassa-e neki a lemezgyűjteményét, akkor Ő tényleg arra gondol. Otthon méregdrága HI-FI cuccon hallgatja a régi jazz lemezeket, a buliban pedig minden lemezét áttöröli lejátszás előtt és után is.

retro-dj

12. A közönséggyűlölő


A dj pultra kiragasztja, hogy tőle tilos zenét kérni. Ha valaki születésnapost szeretne felköszönteni a klubban, azzal felháborodottan közli, hogy Ő nem hangosbemondó. Nem érdekli, hogy táncolnak-e a zenéjére, akinek nem tetszik, az nem jön el a bulijába. Ki nem állhatja, ha a részeg vendég hozzászól. Ha mégis mikrofont vesz a kezébe, azt csak azért teszi, hogy szétalázzon és jól elküldjön valakit a picsába. Akár az egész közönséget.

13. Az önmegvalósító


Hasonló a közönséggyűlölőhöz, de Ő ezt nem zsigerből, hanem elhivatottságból teszi. Nem teljesít kívánságot és nem beszél a mikrofonba. A közönségre figyel és nem utasítja el, de szeretné a saját zenei programját úgy leadni, hogy abba senki ne szóljon bele. Nem megy a trendek után, hanem saját stílusát szeretné hozni. Ha ez egyezik a közönségével, akkor boldogság van, ha nem, akkor hiszti.

DJ Music night club

14. A kívánságkosár


Már a buli elején és a zenék közben is elmondja a mikrofonba, hogy lehet tőle zenét kérni és minden kívánságot teljesít. Függetlenül a zenei stílustól, ha jön egy kérés, azonnal lejátsza. Felköszönti az ünnepelteket és szív-küldi szívnek üzeneteket olvas be. Számára minden kívánság parancs, hiszen, Ő azért van, hogy mindenki jól érezze magát. Ha fél órán belül kétszer kérik ugyan azt, akkor kétszer forgatja, hiszen ez a közönség igénye.

15. A zenei sznob


Kívülről fújja a trendi dj-k játszási listáját és a slágerlistákat. Ha egy sláger nincs rajta ezeken, az már kiment a divatból, nem trendi, az lejátszhatatlan.

Ennek a súlyosabb változata, ha már azokat sem hajlandó lejátszani. Ha egy dal már a rádióban is szól, az lerágott, mainstream csont a számára. Olyan zenéket nyom amik még meg sem jelentek (lehet, hogy nem is fognak), amit senki más nem játszik rajta kívül.

16. Az univerzális dj


Mixel, konferál, slágert játszik, retrót játszik, klub zenéket játszik, felköszönti az ünnepelteket. Számára ez hivatás és szórakozás egyben. Mindenhez ért egy kicsit, de egyik stílusba sem ássa bele magát. Ismeri a trendeket, de nem kötelezi el magát egyik felé sem. Zenei mindenevő. Számára elsődleges a jó hangulat és a közönség adja, hogy ezt milyen zenével lehet elérni az adott programban.

17. A zenei antitalentum


Imádja a zenét, a ritmust, de ez az imádat egyoldalú. Dj akar lenni, de bot füle van. Ha egy ritmust eltapsolnál, nem tudná utánad tapsolni. Ha énekelne, tuti ott lenne az X-faktor “röhögjünk rajta annyira ciki” műsorában. Fogalma sincs róla, hogy mi az a refrén, mi az a verse és ha elmondod neki, sem ismeri fel. Képtelen egy zenét ritmusra összekeverni, hiába van ott a SYNC gomb, mert még elindítani sem tudja a megfelelő pillanatban. A legócskább, Youtuberól konvertált zenékkel érkezik, mert nem hallja rajta, hogy szarul szól. Érthetetlen okokból mégis vannak rajongói, akik szintén ugyan olyan botfülűek. :)

18. A techbuzi


Számára a technika a legfontosabb. Ha buli előtt érkezik szoftverfrissítés, akkor még műsorkezdés előtt frissíti a gépét. Pontosan ismeri minden gombnak és funkciónak a működését és úgy kezeli, mintha egy hangszeren játszana. Szám közben is folyamatosan nyomkodja a gombokat, mert ki kell használni minden rendelkezésre álló funkciót. Nincs olyan dj eszköz amiről ne Ő tudna elsőként. Ha valami elromlik, azt a helyszínen szervizeli, újraprogramozza, vagy telepíti. Mindig van nála egy tartalék Windows operációs rendszer (biztos ami biztos).

lemezjatszo-javitas

19. A technikai analfabéta


Okos telefonja sincs, mert úgysem tudja használni. Legszívesebben bakelitről dolgozna, de az már nagyon körülményes. A CD-ket is úgy írják meg neki. Tudja, hogy melyik gombbal kell elindítani, sőt már azt is megtanulta, hogy a melyikkel kell felhangosítani. Számára egy buta készülék tele van gombokkal, az okos készüléken pedig alig van néhány. Az idők során rájött, hogy neki kell egy technikus aki mindent beállít helyette, hogy neki csak a PLAY gombot kelljen megnyomnia.

20. A világsztár dj


Nem foglakozik a hazai klub élettel. Itthon szerinte színvonaltalanak a rendezvények, fizetésképtelenek és megbízhatatlanok a tulajdonosok, vagy a rendezvényszervezők, igénytelen a közönség. Gyártja a zenéit és remixeit amit külföldi dj ismerőseivel oszt meg. Keresi a kontaktokat a külföldi kiadókhoz, producer irodákhoz. Százával küldi a promóit a kiadóknak. A jövőjét csakis külföldön tudja elképzelni. Szlovákiában és Romániában és Oroszországban már volt egy-egy fellépése. Úgy gondolja, hogy ez számára csak a kezdet. Ezerrel tanulja az angol nyelvet és készül a komolyabb nemzetközi lehetőségére.

vilagsztar-dj

+1. A celeb dj


Fogalma sincs a diszkózásról, csak azt mondták neki, hogy ez jó üzlet. Ismert az arca, sokan követik a Facebookon, akkor biztos sokan elmennénekegy buliba is, ahol Ő a dj. Felkeresett egy profi dj-t, aki adott naki néhány leckét, de leginkább mixeket játszik a fellépésén, azzal nem lehet nagyot hibázni. Megnézett néhány videót, így már tökéletesen tudja fogdosni, tekergetni a potmétereket, legalább is imitálni. A mozdulatai már olyanok, mint egy profi dj-nek. A műsora pedig…. nos, a műsora pedig kit érdekel, amikor ott van Ő!

paris-hilton-dj





Az eredeti cikket képekkel, videókkal itt találod: Te melyik dj lennél? - 20+1 dj típus - felismersz valakit?

dj, duma, humor
Categories: , ,

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Iratkozz fel az RSS csatornánkra! Kövess a Twitteren!