2015. június 10., szerda

Amikor az alábbi videókat megnéztem, nem akartam hinni a szememnek. Ez lesz az új trend? Vajon hány embernek kell majd meghalnia, hogy a fesztivál szervezők észbe kapjanak? Én lennék túl öreg és aggódó?


A West-Balkán tragédia óta tudjuk, hogy a tömeg prés hatása mennyire veszélyes lehet. Ha ez agresszivitással is párosul, akkor az magában hordozza az életveszélyt. Adott szituációban úgy összepréselhetik az embert, több oldalról úgy összeszorítják a tüdejét, hogy képtelen lesz levegőt venni. Arról nem is beszélve, hogy mi történik, ha elesik, vagy rosszul lesz, mert ilyen körülmények között képtelen megtartani az egyensúlyát. Az elesett embert lehetetlen felhúzni a földről, mert nincs hozzá hely. Agyontapossák.


Elképzelni nem tudtam, hogy emberek szándékosan teremtsenek ilyen szituációkat, amiben egymást és saját magukat szándékosan állítják a céltalan és életveszélyes szituáció közepébe. Adrenalinfüggők? Őrültek? Öngyilkosok?


Életveszélyes tombolás Frankfurtban


Efféle tömeg jeleneteket eddig csak hardcore-punk, vagy metál koncerteken láthattunk, de most először elektronikus fesztiválon is feltűnt a jelenség. Az alábbi felvételt június 9-én tette közzé Dimitri Vegas and Like Mike egy frankfurti fellépéséről.



Ez egy nagy, őrült, és igen veszélyes tombolás. Nem találtam rá megfelelő fogalmat. Az eddigi jelenségek alapján mindenki maga döntse el, hogy mi az amit itt láttunk. A Wall of Death-el szemben itt az összefutás végén nem préselik tovább egymást, de ettől még életveszélyes a szituáció. Ez a Circle Of Death?


Segítségként tisztázzunk néhány fogalmat!


Pogo:


A hardcore-punk vagy metál koncerteken elég agresszívan, egymást lökdösve, a levegőt csapkodva, rugdosva ugrálnak az emberek egy csoportban.


Mosh-pit:


Kevésbé agresszív, mint a pogó, itt már nem egymás fellökése a cél, hanem hogy némi koreográfiában ugráljanak, külső szemlélő számára látszólag össze-vissza


Circle-pit:


Körbe-körbe szaladgálnak, ugrálnak az emberek, néhányan pedig a kör közepén pogóznak.


Wall of Death:


A tömeg egy vonal két oldalán, két csoportra oszlik, majd egy adott jelre középen egymásnak futnak. Engem leginkább egy középkori csata jelenetre emlékeztet. Ijesztő látni, hogy mikor összeszalad a két tábor, a külsők szándékosan préselik össze a tömeget.



Ugye nem ez az új trend?! Kíváncsian várom a véleményed.


CircleOfDeath




Az eredeti cikket képekkel, videókkal itt találod: Életveszélyes tombolás a fesztiválokon

dimitri vegas, életveszély, fesztivál, frankfurt, koncert, like mike, mosh-pit, pogo, wall of death

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Iratkozz fel az RSS csatornánkra! Kövess a Twitteren!