2015. június 5., péntek

Utcán inni tilos! Áll az új rendeletben, amit Siófok város képviselő testülete hozott. A tilalom egész évben érvényben lesz, de nem véletlenül a buliszezon előtt hozták meg a döntést.


A közterületen való alkoholfogyasztást lehetőségét, vagy tiltását az adott város, vagy városrész önkormányzata saját hatáskörében döntheti el. Hivatkozván a rengeteg szemétre, üvegszilánkra, ezt a lehetőséget Siófok most elvette a turistáktól.  A rendelet hatálya a legfrekventáltabb városrészre a bulinegyedre vonatkozik. Nem lesz utcán elfogyasztott sör, nem lesz csoportos piálás a pubok bejárata előtt, szigor lesz. – Írta meg a SONLINE.


Mallorcán, Ibizán esténként hömpölyög a tömeg a bulinegyedben, iszonyatos mennyiségű szemetet hagyva maga után. Reggel, amikor már elcsendesedett a város, érkezik a városi takarító osztag és úgy kipucolják az utcákat, hogy mire felébredsz nyoma sincs az esti dorbézolásnak. Siófokon is hasonló a helyzet – mármint a szeméttel.


A szemetelést a városgazdák tiltással kívánják megoldani. A vendéglátósok érdekében is történik, akik szívesebben látnák a vendéget házon belül, mint kívül. Sok pub-ból kihallatszik a zene, már csak a piát kell elővenni a szatyorból és buli van az utcán, bevétel nélkül. Gondold végig!
Ha a turista az utcán fogyaszt, akkor a vendéglátó egység nem tud bevételt termelni. Ha nincs bevétel, eredmény sincs és a dj-t sem tudják majd normálisan megfizetni.


Csorba Ottó pénzügyi bizottsági elnök is arról beszélt: “Határozott igényt fogalmaztak meg a siófoki vállalkozók a szezon előtt a közterületi italfogyasztás betiltására.”


A Spanyol tengerparton néhány éve színes vödröket és méteres szívószálakat árultak a bazárokban. Először nem értettem, hogy mi célból, de este láttam a funkcióját. Csapatokba verődött fiatalok megvették a közértben az üdítőt és a rövid italt, majd a vödörben összekeverték és hosszú szívószálakkal koktéloztak belőle a tengerparton. Tény, hogy a spanyol tengerpart pénzes angol, vagy német turistáit nem lehet a Siófokon tomboló holland tizenévesekhez hasonlítani, de tartózkodjunk az általánosítástól is.


“– Évről-évre visszatérő panasz, hogy a fiatalok nem a vendéglátóhelyeken fogyasztják el az alkoholt, hanem megvásárolják a hipermarketben vagy más üzletben, azután üveggel a hónuk alatt vonulnak, később eldobálják, széttörik – vázolta az alapproblémát Kónyáné Zsarnovszky Judit jegyző.”


Egy rendelet annyit ér, amennyit be tudnak tartatni belőle. Vajon rend, fegyelem, és tisztaság, vagy a turisták vég nélkül elnyúló, eredménytelen baszogatása várható?


Csorba Ottó és tanácsnoktársa Lapos Gábor is erőt kívánt a rendelet betartatásához mondván – “Egy hétvégén több ezer fiatal korzózik, nem lesz könnyű dolga a városőrségnek”


Nem kevés probléma van a buliturista fiatalokkal a Balatonon. Az Észak és Nyugat-Európából  érkező fiatalok anyagi lehetőségeihez képest még mindig olcsó helynek számít Magyarország. Volt tapasztalatom látni, hogy a holland, német tizenévesek miként szórakoznak, hogyan amortizálnak le egy szállodát fél nap alatt. Ágyakat dobáltak ki az ablakon, átmásztak egyik szobából a másikba a falon kívül, kivizeltek az ablakból, visítottak, üvöltöztek, szétverték a berendezést és magukból teljesen kivetkőzve állat módjára viselkedtek. Sajnos ilyen is előfordult.


“– Külön kérni fogom a rendőrséget, hogy figyeljenek erre, s járjanak el szabálysértés miatt, ha indokolt. Az első lépés lehet ez afelé, hogy a Siófokra érkező bulituristák megtanulják: mindent azért itt sem lehet…” – mondta Lengyel Róbert polgármester a nyilvános helyen történő alkoholfogyasztás betiltásával kapcsolatban.


A rendfenntartást, a fiatalok mértéktelen kicsapongását vajon megoldja ez a rendelet? Tényleg ezzel fogjuk megnevelni őket és megmutatni, hogy mindent azért itt sem engedhetnek meg maguknak?

Neked mi a véleményed, szerinted ez a jó megoldás?


alkoholfogyasztás-siofok




Az eredeti cikket képekkel, videókkal itt találod: Siófok, majd jól megrendszabályozza a bulizó turistákat

alkohol, rendelet, siófok, vélemyén

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Iratkozz fel az RSS csatornánkra! Kövess a Twitteren!